четвер, 12 лютого 2015 р.

Новий рік у Франції



Новий рік у Франції
Новий рік у Франції відзначається французами відповідно до григоріанським календарем, наступаeт в ніч з 31 грудня на 1 січня.
У деяких частинах Франції різдвяні свята починаються 6 грудня - в день Святого Ніколаса. Саме в цей день французький Дід Мороз - Пер Ноель - приносить хорошим і старанним дітям подарунки та цукерки. У дерев'яних черевиках і з кошиком подарунків за спиною, він прибуває на віслюку і, залишивши осла зовні, проникає через димар в будинок. Подарунки він кладе у взуття, яку діти заздалегідь залишають перед каміном. Компаньйоном Пера Ноеля є Пер Фуетар - дід з різками, який нагадує Перу Ноелю, як дитина поводився протягом року і чого він заслуговує більше - подарунків або шльопання. У деяких провінціях Пер Ноель приносить маленькі подарунки 6 грудня і повертається знову на Різдво з великими. Також подарунки може приносити Пёті Ноель - дитина Ісус.
За традицією, Новий рік у Франції відзначається в колі друзів, у той час як Різдво зі своєю родиною. 31 грудня майже у всіх країнах Європи відзначають День Святого Сильвестра. Франція не є винятком. У це свято французи дуже шумно гуляють, багато їдять, веселяться і чекають приходу Нового року. На вулицю французи виходять в маскарадних костюмах, їх називають Сильвестр-Клауса.
Новий рік у Франції зустрічають у великій компанії друзів в ресторанах, кафе міста. Французи жартують, танцюють у ковпаках у вигляді конуса і обсипають один одного конфетті. Новорічна лотерея є улюбленою розвагою, на якому можна виграти курку або індичку.
Скрізь до столу на різдво подаються копчений окіст, дичина, салати, випічка, фрукти, цукерки і вино. Але меню розрізняється залежно від регіональних кулінарних традицій. На північному сході Франції головною стравою часто є гусак, в Бургундії - індичка з каштанами. У Бретані традиційно подаються коржі з гречки зі сметаною, а парижани воліють устриць, лобстерів, паштет з гусячої печінки (часто приготований у вигляді різдвяного поліна) і шампанське. У Провансі на Ревейон подаються 13 десертів. Найвідомішим і обов'язковим десертом є різдвяний торт Бюш дё Ноель (bûche de Noël), виконаний у вигляді поліна.
На новий рік же Французи накривають шикарні святкові столи, на які подають традиційні французькі страви: кров'яні ковбаси, запечені індичка, гусак і голови свиней з бобами, горохом, каштанами, квасолею або сочевицею. На солодке готують пиріг з одним бобом. Хто з'їсть боб, той стає «Бобовим королем» і всі повинні його слухатися.
Сяючі вогнями святкові ялинки коштують в квартирах і на вулицях. У всіх соборах Франції проходять вечірні різдвяні концертні програми. Головна різдвяна служба проходить в Соборі Паризької Богоматері. Крім ялинки символом різдва у Франції є омела, люди вірять, що вона принесе удачу в наступному році. Крім того, французи просто обожнюють квіти - вони розміщують їх по всьому будинку, в букетах, по одному, обов'язково ставлять квіти на стіл. Також елементом прикраси є креш (crèche) - різдвяні ясла - макет, що зображає сцену народження Христа. Зазвичай макет заповнюється людськими фігурками - фігурками святих - Сантон (santons). Раніше французькі ремісники виготовляли ці фігурки протягом року; і крім святого сімейства, пастухів і Марії, часто створювали фігурки місцевих сановних осіб. Фігурки були яскравими і різнобарвними, відразу привертають погляд, і їх ливарні формочки передавалися з покоління в покоління. Фігурки продавалися протягом грудня на щорічних різдвяних ярмарках в Марселі і Ексі. Точно також і в грудні.
Французькі малята, як і всі діти світу, страшенно полюбляють подарунки. І, щоб отримати їх у новорічну ніч, діти виставляють свої черевички біля каміну в надії, що Пер Ноель наповнить їх приємними речами.
Пер Ноель - це добрий чарівник, такий самий, як і наш Дід Мороз. Проте на випадок, якщо раптом хазяїн Нового року не зможе відвідати їх, маленькі французи також пишуть листи Санта Клаусу, і, до речі, він завжди відповідає їм новорічною листівкою. Втім, подарунки отримують лише слухняні дітлахи. У Франції вірять, що до бешкетників приходить Пер Фуетар (Рогатий Дід). Він відшукує неслухняних дітей, які погано поводилися протягом року, і дарує їм замість ласощів та іграшок вуглинку.
Французи, як і інші народи, прикрашають до свята ялинку. В стародавні часи вони вішали на її гілочки яблука та цукерки, зараз же прикрашають звичайними іграшками, а на підлогу ставлять сантони - дерев'яні або глиняні фігурки. До того ж французи страшенно люблять солодощі. У новорічний пиріг вони часто запікають біб. Той, кому дістався такий сюрприз, стає «бобовим королем». Це значить, що друзі та родичі повинні виконувати його жартівливі забаганки протягом усього новорічного вечора.

Немає коментарів:

Дописати коментар