четвер, 12 лютого 2015 р.

Стрітення у Франції: млинцевий день!



Стрітення у Франції: млинцевий день!
Щороку 2 лютого ми повертаємося додому, знаючи, що нас чекає особливий вечерю. Щороку 2 лютого запах гарячих млинців наповнює наші кухні. Стрітення - саме так називається цей день - вже давно став милим нашому серцю домашнім звичаєм.
У Франції Стрітення традиційно відзначається сорок днів після 25 грудня і символізує кінець різдвяних свят. Сам звичай виник ще в епоху Римської імперії; багато пізніше він поширився по всій Європі. Назва свята походить від латинського слова «candela», що означає «свічка» (франц. «Chandelle»; по-французьки Стрітення називається «Chandeleur» - прим. Ред.), Тому Стрітення асоціюється зі світлом. Кажуть, що круглі і золотисті млинці, які ми готуємо в цей день, символізують сонце. Пізніше цей день став релігійним святом, що відзначає введення Христа в храм: за традицією кожен віруючий покидав церква, стискаючи в руках запалену свічку. Існувала навіть приказка: «Той, хто донесе до будинку палаючу свічку, точно не помре в цьому році».
Хоча 2 лютого стало релігійним святом досить давно - ще при римському папі Геласія I (V століття), сьогодні від нього мало що залишилося. Стрітення вважається, насамперед, млинцевим днем. Кожна сім'я дбайливо зберігає свій рецепт млинців, але всі рецепти схожі в одному: млинці робляться на основі борошна, яєць і молока. Існує безліч звичаїв, пов'язаних з млинцями. Кажуть, що затиснувши в лівій руці золоту монету, потрібно закинути перший млинець на шафу і залишити його там до наступного Стрітення. Він не покриється цвіллю і буде приносити щастя і багатство цілий рік!
І все ж найбільш очікуваним моментом є дегустація млинців. Їжте їх гарячими, з цукром або без - як Вам більше подобається! Візьміть домашнє варення, шоколадну глазур, сприсніть лікером куантро або ж покладіть зверху кілька тонких скибочок яблук, трохи цукру, кілька крапель анісової лікеру і ... піднесіть сірник. Результат виявиться несподіваним і доставить Вам справжнє задоволення.



Немає коментарів:

Дописати коментар