пʼятниця, 13 лютого 2015 р.

Система освіти у Франції

Система освіти у Франції
трохи історії
Велика Французька революція з 1793 затвердила право на освіту для всіх, незалежно від походження і стану. Однак цей принцип був реалізований лише під час III Республіки. Основні закони були сформульовані Жюлем Феррі. Головним завданням вчителів було «перемогти неуцтво і трудитися на благо демократії».
Шкільна освіта у Франції
дошкільне навчання
початкову і середню освіту
по закінченні школи випускники можуть отримати середньо-професійну освіту, або продовжити навчання у вищому навчальному закладі
Дошкільна освіта є факультативним. Діти від 2 до 6 років можуть відвідувати дитячі садки або «дитячі класи» (немає російського еквівалента).Діти з 6 до 11 років отримують початкову освіту. За ці 5 років вони отримують навички читання, письма і рахунку, їм викладають початку природничих наук, історії, географії і т.д.
Середня освіта має різні форми:
перший цикл
другий цикл з розширеною програмою (тривалий)
другий цикл з укороченою програмою (короткий)
Перший цикл триває 4 роки. У цей період діти від 11 до 15 років отримують найнеобхідніші знання.
Другий цикл з розширеною програмою триває 3 роки. Учні навчаються в ліцеях і після закінчення курсу складають іспит на ступінь бакалавра (відповідає нашому атестату зрілості). Існує 4 профільних напрямки:
гуманітарне (А)
економіко-соціальне (В)
природничо-математичний (С)
техніко-математичне (D)
Учні складають іспит з профілюючих предметів, результат якого може бути зарахований як вступні випробування в багато університетів країни. Відмінною рисою Франції є те, що інститути мають статус вищий, ніж університети.
Французьким школярам надається можливість іншим чином пройти цикл з розширеною програмою. Підсумком навчання є дипломи різної спрямованості (медико-соціальний, біологічний, біохімічний і т.д.).Друге цикл з укороченою програмою дає середньо-спеціальну освіту.
Навчальний рік французьких школярів
Новий навчальний рік у всій країні починається приблизно з 10 вересня і закінчується в кінці червня.
 Однак через кожні 7 тижнів школярі йдуть на 10-денні канікули - в листопаді, лютому і квітні, а також обов'язкові Різдвяні канікули (кінець грудня-початок січня).У загальній складності, французькі школярі відпочивають 175 днів у році.
Навчальний рік ділиться на 3 семестри:
з середини вересня до кінця грудня (Різдвяних канікул)
з січня по квітень (Великдень)
з квітня по червень
По закінченні кожного триместру батько отримує шкільний бюлетень своєї дитини, в якому виведений його середній бал, представлені його успішність з кожного предмету, зауваження викладачів і загальна думка ради класу.
Рада класу скликається один раз на триместр і складається з усіх викладачів класу. Обговорення проводиться у присутності делегатів від учнів та батьків. Предмети обговорення: кожен учень окремо і план розвитку для всіх учнів класу.



Немає коментарів:

Дописати коментар