четвер, 12 лютого 2015 р.

Епіфанія (богоявлення)



Термін «épiphanie» походить з грецької і означає «поява».
Епіфанія (богоявлення) святкується 6 січня, день коли волхви побачили немовля Христа, тому цей день, насамперед, дата Хрещення Христа.Це, також, день коли в Кані сталося диво на весіллях перетворення води на вино).
Ще в V-му столітті це свято мав особливу значимість. Приготування галети (пиріг з сюрпризом) в цей день, типово французька традиція, яку дотримуються з XIV-ого століття. Галета була розділена на шматочки, кожному гостю по шматочку, плюс ще один шматок, названий »частка Господа Бога! »Або» частка Діви «, який був призначений перший бідному, який прийшов.
Протягом століть християни Сходу святкували Різдво в день Епіфаніі.В перше століття було вирішено дати першість народженню Христа, а не Єпіфанії.
 Довгий час, 6 січня (Єпіфанія) було значніше ніж різдво. Навіть в даний час, в Іспанії саме Волхви приносять подарунки в день Єпіфанії, а не на Різдво. Іспанські діти чекають з великим очікуванням Волхвів, ніж Діда мороза і 6 січня організовують велике свято і дефіле на іспанських вулицях.
Три волхва прибутку зі Сходу слідуючи світла зірки, який їм вказувала шлях до Віфлеєму.Там, в корівнику, вони знайшли дитину Ісуса з його мамою Марія і татом Жозеф.На знак поваги вони встали на коліна перед ним і принесли йому в подарунок:
- Золото Мельхіора позначає королівську владу
- Фіміам Бальтасара символ божества
- Міррен Гаспара символ спокутного страждання людини, в рисах дитини.
Мірра ароматична смола, одержувана з кори деяких тропічних дерев, яка застосовується в медицині і в парфумерії.У цей день, 6 січня співають пісню про те, як Волхви прибутку зі Сходу до Ісуса.
З 14-ого століття, 6 січня у Франції день «Вибір Короля» (щоб вирішити, хто буде королем дня). В пиріг, названий - галета, ховали фарфоровий або фаянсовий статуетку (»боб«), або справжній боб. Галета кругла і символізує сонце. «Пиріг сюрпризом» зроблений з шарів листкового тіста, в середині якого мигдальний крем.У Провансі, галета у формі кільця з булочки з зацукрованими фруктами.
Боб в пирозі з сюрпризом походить від римлян. Саме білий або чорний боб поміщали для голосувань. На початку січня, сатурналії Риму обирали короля бенкету допомогою бобу. І так традиція релігійного походження, стала сімейною традицією, коли збираються щоб розрізати чудову галету. Той, хто знайде боб, буде увінчаний королем і вибере свою королеву.
За традицією, наймолодший член сім'ї лізе під стіл щоб розподіляти шматочки гостям, називаючи кому дістається той чи інший шматочок. Щасливчик або щасливиця який / а знаходить «боб» у шматочку «галети«, стає королем (або королевою) дня і повинен / на вибрати його / її компаньйона.
Залишали так само шматочки тим, кого немає на святі - син в армії, родич на кораблі короля, рибалка, який не повернувся.
Шматочок галети поміщали в скриню до їх повернення, що означає «Ми з вами, ми про вас думали». Якщо він довго зберігався, не кришиться і не покриваючись цвіллю, це було добрий знак....



Немає коментарів:

Дописати коментар